Gewonde bever (incl video!)

De rattenklem is duidelijk zichtbaar aan zijn voorpoot.

Mijn buurman Mark bracht mij op de hoogte van een gewonde bever in De Put. Hij had tevergeefs gezocht naar het arme beest. Ik wilde de bever graag helpen en had er nog nooit een in het wild gezien, 2 redenen dus voor mij om mijn cameragear te pakken en op de fiets te springen. In 3 minuten was ik op de plek des onheils en 2 vissers hadden hem reeds gespot. De bever was al behoorlijk vermoeid en deed niet eens meer moeite om onderwater te duiken, misschien kon hij dit niet eens met die rattenklem om zijn voorpoot. De bever besloot toch na 5 minuten om nog een keer de grote oversteek te maken en zwom met zijn laatste krachten naar de overkant. De vissers zouden aan deze kant blijven en de inmiddels gewaarschuwde Dierenambulance Vianen opwachten. Op mijn fiets was ik iets eerder dan de bever aangekomen aan de overkant en daar bleef hij zitten en kon ik hem rustig fotograferen en filmen terwijl de dierenambulance onderweg was. Mijn taak was om hem niet uit het oog te verliezen en dat deed ik dus ook niet. De foto’s en video die ik gemaakt heb van de dierenambulance die de bever gelukkig gevangen heeft kun je hier zien. Deze gebeurtenis is in zowel op AD.nl als RTVU.nl verschenen. Hieronder zie je het artikel wat op AD.nl heeft gestaan.

UPDATE: 22-5-2021 van De Toevlucht
De bever die door Dierenambulance Vianen en omstreken bevrijd was van een muskusrattenklem, is gisteren door onze dierenarts Marno Wolters geopereerd. Haar poot was gelukkig niet gebroken maar wel zwaar gekneusd. Ook heeft ze een flinke ontsteking omdat één van de pennen van de muskusrattenklem door haar poot is gegaan. Met het schoon maken van de wond kwam er erg veel pus uit. Ze heeft waarschijnlijk een tijd met de klem rond gestrompeld. Ze zal voorlopig nog wel even bij ons blijven. De dierenarts zal haar regelmatig controleren en ze krijgt natuurlijk medicatie en pijnstillers. We zijn voorzichtig positief en hopen haar over een tijdje weer terug te plaatsen in de natuur.

Gewonde bever zat vast in rattenklem, nu dreigt amputatie van zijn pootje: ‘Operatie kost veel geld’

De bever hing de hele dag rond bij de plas in de Middelwaard in Vianen. ,,In de ochtend kregen we al diverse meldingen binnen over een gewonde bever,” vertelt Gerrit de Boom van Dierenambulance Vianen. Die constateerden bij aankomst al snel dat de poot van de bever vast zat in een muskusrattenklem. Ondanks het stuk ijzer om zijn poot bleef de bever in beweging. ,,Elke keer als we bij de plas kwamen, was de bever net weg. Hij werd nauwlettend in de gaten gehouden door twee vissers. ‘s Avonds belden zij dat de bever weer aan de kant zat. Snel zijn we er met twee teams naartoe gegaan.”

Daarna was de bever snel gevangen. ,,De bever sprong recht in het net,” vertelt Gerrit. ,,Ik verbaasde me over de kracht die hij nog had. Hij was immers flink uitgeput. In de bench hebben we de vervelende klem van zijn poot kunnen halen.”

De bever is overgebracht naar Vogel en Zoogdierenopvang ‘De Toevlucht’ in Amsterdam. Daar wordt hij nu verder onderzocht. Gerrit: ,,Het ziet ernaar uit dat hij zijn poot heeft gebroken. Als dat zo is moet hij een operatie ondergaan, maar dat kost veel geld. De andere optie is amputatie. In dat geval zal hij niet kunnen overleven in de natuur.”

Populatie
Deze bever is niet de eerste die gered is door de Dierenambulance Vianen. ,,Eerst kwamen we er zelden een tegen en nu is het bijna wekelijkse kost. We hebben er nu vier in vier maanden tijd gered of van straat geplukt. Twee levenden en twee doden.” aldus De Boom. ,,Ze nemen ontzetten toe in populatie. Je zag ze al in Ameide, Gorinchem, Culemborg en nu ook in Vianen.”

De opkomst van de bever is voorlopig geen probleem. ,,Nu is het nog een beschermde diersoort, maar als het zo door gaat kan het een probleem worden.” Vooral voor de waterhuishouding kan de bever voor problemen zorgen. ,,Dat is iets om in de gaten te houden, maar voor nu doen ze het prima. Het zijn dan ook prachtige dieren met hun brede, platte staart.”