Everzwijnen op de Veluwe

Kwart over zeven ‘s avonds had ik met 2 vrienden afgesproken bij het Roekelse Bos in Ede, we zouden wilde zwijnen (everzwijnen) gaan spotten. Ik heb deze beesten ooit één keer eerder gezien in de omgeving van ‘t Harde, maar nog nooit op de Veluwe. We liepen naar het uitzichtspunt ‘De Valenberg‘ waar ook een aantal mensen wild zaten te spotten. Er waren 2 reëen te zien, geen wilde zwijnen. Na 5 minuten liepen we weer verder en gingen door een hek een groot veld op, ‘Het Mosselse Veld’. Na een half uur lopen hadden we onze eerste wilde zwijnen gespot, op een grasveld ten zuidoosten van het ‘Mosselse Veld’. Het waren een aantal volwassen zwijnen met een stuk of 10 jongen, erg gaaf om te zien. Tijdens de wandeling vlogen er ook nog 2 nachtzwaluwen voor onze weg. Nachtzwaluwen hoor je de hele tijd zodra de schemering start, het geluid is een kruising tussen een kikker en een krekel. In bijgevoegd filmpje kun je het geluid horen vanaf 59 seconden. 

We liepen door het bos terug het ‘Mosselse Veld’ weer op en vanaf daar keken we richting het westen naar een schitterende zonsondergang. Door het uitgestrekte uitzicht wat wij hadden zagen we ook een groep van 5 volwassen zwijnen en ongeveer 20 kleine biggetjes. We hebben hier een half uur gezeten en genoten van het uitzicht alvorens we weer richting de auto gingen. Onderweg kwamen we nog 2 reëen tegen en 1 zwijn. Kortom, een zeer geslaagde avond!

Weetjes over wilde zwijnen
– Volwassen mannetjes worden keilers of beren genoemd en hebben twee slagtanden, die door jagers “houwers” worden genoemd.
– Gemiddeld hebben wilde zwijnen een kop-romplengte van 120–180 cm en een schofthoogte van 90 cm.
– Zwijnen kunnen tot wel 55km/u rennen als het moet.
– Wilde zwijnen zijn van nature niet overdag, maar in de schemering en ‘s nachts actief
– Ze zijn omnivoor en eten veel gewassen als maïs, erwten, bonen, sommige aardappelrassen, granen, bieten en eikels, kastanjes en op de grond gevallen fruit.
– Wilde zwijnen leven in groepen die rotten worden genoemd en bestaan uit vrouwtjes met hun jongen en een- en tweejarige zwijnen.
– Het zichtvermogen van het wild zwijn is relatief slecht; zo kunnen ze een mens niet herkennen als deze zich niet beweegt.
– Wilde zwijnen kunnen in gevangenschap 15 tot 20 jaar oud worden, in het wild 8 tot 10 jaar.
– Zeugen krijgen vaak 8-12 jongen per worp, wat ook overeenkomt met het aantal tepels dat een zeug heeft.
– Nederland kent twee “officiële” (en deels ingerasterde) leefgebieden voor het wild zwijn: het eerste gebied is de Veluwe (ca. 60.000 hectare), waaronder de deelgebieden Nationaal Park De Hoge Veluwe (ca. 6.000 hectare), Kroondomein Het Loo en het Nationaal Park Veluwezoom vallen. Het tweede gebied is Nationaal Park De Meinweg in Limburg. Voor overig Nederland hanteert men een zogenaamd nulstandbeleid – wat wil zeggen dat men ze liever helemaal ziet verdwijnen.